Brittis Edman från MR-institutet om samers rättigheter i klimatomställningen
På årets MR-dagar arrangerar Institutet för mänskliga rättigheter ett panelsamtal för att belysa vikten av rättighetsbaserad dialog för en rättvis och hållbar klimatomställning. Brittis Edman är utredare på institutet och arbetar särskilt med samiska rättighetsfrågor – vi bad henne att berätta mer om seminariet i en intervju.
Hej Brittis! Vad kan vi förvänta oss av ert seminarium?
– Vi vill skapa ett nyfiket samtal om hur en människorättsbaserad dialog och process kan se ut. Panelen består av företag och samiska företrädare, som kommer att dela sina erfarenheter och förslag. En rättvis omställning förutsätter en dialog som tar samers rättigheter tillvara på ett bra sätt. Genom att inkludera olika aktörer vill vi belysa både utmaningar och positiva exempel. Vi vet mycket om vad som inte fungerar, men vi vill lyfta fram exempel som visar att det är möjligt att respektera samers rättigheter i klimatomställningen.
Varför är en rättighetsbaserad dialog viktig för en rättvis klimatomställning?
– Det samiska folket, precis som andra urfolk i världen, påverkas allvarligt av klimatförändringarna eftersom deras kultur och traditionella näringar är direkt beroende av naturen. De påverkas även av de åtgärder som vidtas för att möta ett förändrat klimat och minska koldioxidutsläpp, såsom omfattande vindkraftsetableringar, infrastruktursatsningar och mineralutvinning. En rättighetsbaserad dialog och process är utgångspunkten för att samers rättigheter respekteras i arbetet mot en rättvis och hållbar framtid.
Vad hoppas du att panelsamtalet ska leda till?
– Vi är i uppstarten av ett projekt om samers rättigheter och företags ansvar i klimatomställningen, och ser seminariet som en inledning till detta. Projektet siktar på att bidra till ökad kunskap om urfolksrätten och samers rättigheter i Sverige och visa exempel där en rättighetsbaserad dialog har lett till positiva resultat. Det är viktigt att samiska intressen erkänns som mänskliga rättigheter, som är bindande för Sverige.
För vidare läsning om klimatförändringarnas påverkan på Sápmi och samers rättigheter, hänvisar Edman till Samerådets rapport på saamicouncil.net och MR-institutets senaste årsrapport på mrinstitutet.se.
En rättvis och hållbar klimatomställning: Ett samtal om samers rättigheter och företags ansvar. Tid: fredag 15 november 2024 15:30 – 16:30