Under dag två av MR-dagarna är studenterna Max Popovski och Taha Khatab från Göteborgs och Chalmers universitet på plats. Båda studenterna är del av den globala studentrörelsen för Palestina, som efter eskaleringen i kriget mellan Israel och Hamas fått allt mer växande uppmärksamhet. Under seminariet delar Max och Taha sina personliga erfarenheter av deras tid i rörelsen och om de stora utmaningar de har mött av sina universitet.
Göteborgs tältläger, enda överlevare i Europa?
Vid seminariets tidpunkt har tältlägret i Göteborg pågått i 186 dagar. Det är det enda stående tältlägret i hela Europa. Max och Taha reflekterar kring om Göteborgs tältläger kan vara det som stått längst i hela världen, men vet inte säkert.
Tältlägret, drivet av GU Students for Palestine och Chalmers Social Justice, har som mål att universiteten ska följa internationell rätt och avsluta samarbeten med israeliska universitet. Max och Taha förklarar att under tiden som rörelsen drivits har de mötts av flera motgångar, varav flera kommit från universitetet själva.
“Så som det ser ut idag, är GU är medskyldiga till folkmord”, menar de.
Har Sveriges universitet akademisk frihet?
Något som Max och Taha oroar sig för är universitetets autonomi. Ambitionen om att universitetet ska avsluta samarbeten med Israeliska universitet har hittills mötts av motstånd från universitetet.
Rektorn hänvisar till att universitetet agerar utifrån utbildningsministerns direktiv, men även direktiv på EU-nivå. Som ett resultat fortsätter universitetet sina samarbeten med universitet i Israel. Studentrörelsen menar att universitetets agerande visar på en bristande autonomi. De oroar sig för den akademiska friheten, både på universitetet och i resten av Sverige.
Motgångarna
Under seminarier förklarar de båda studenterna att rörelsens budskap ofta kallats politiskt av universitetet. På grund av detta har deras affischer rivits ner och Chalmers universitet har förbjudit politiska manifestationer. Samtidigt tillåts andra former av politiskt innehåll finnas kvar i skolan. Båda oroar sig över hur den politiska diskussionen inte tillåts utrymme i skolan.
Vidare har flera studenter upplevt diskriminering och särbehandling på grund av deras engagemang. Under fredliga demonstrationer har ordningsvakter och polis tillkallats av universitetet utan någon tydlig anledning. Max och Taha uttrycker frustration om hur deras egna mänskliga rättigheter inte borde riskeras bara för att de står upp för andras.
Framgång och framtid
Drygt en vecka efter att seminariet hölls i Skellefteå fick studentrörelsen vid Göteborgs universitet besked om att kommunen beslutat att initiativet bryter mot regler för offentliga platser. Kommunen menade att lägret hindrade allmänhetens tillgång till platsen och att det saknade tillstånd för den typ av aktivitet som bedrevs. Efter en 192 dagar lång protest har därför lägret vid Vasaplatsen tvingats läggas ner. När vi kontaktar Taha Khatab för en kommentar kring händelsen uttrycker han besvikelse.
”Detta beslut, som saknar transparenta och trovärdiga motiveringar, är djupt oroväckande. Det signalerar en brist på respekt för våra demokratiska rättigheter och ställer frågor om hur opartiskheten hos Göteborgs Polismyndighet faktiskt efterlevs i praktiken”, menar han.
Trots alla motgångar är Max och Taha ändå tydliga med allt positivt de upplevt. De beskriver hur Göteborgs tältläger har blivit en viktig social plats i en tid som många upplever som svår. Anledningen till att arbetet kunde fortgå så pass länge är bland annat stödet från omgivningen där kärlek och solidaritet kunnat spridas. De är tydliga i sitt budskap med att kampen fortsätter.
Text: Frida Eriksson
Bild: Irene Sánchez Ferrero