Jämställdhet handlar om att alla människor, oavsett kön, ska ha samma möjligheter, rättigheter och respekt i samhället. Det handlar om att ingen ska bli diskriminerad eller behandlad sämre bara för att de är tjejer, killar eller ickebinära.
Men varför är jämställdhet viktigt? Jämställdhet kan bidra till att skapa en fredligare och säkrare värld genom att främja inkluderande beslutsfattande, stärka samhällens motståndskraft och förbättra människors livskvalitet. Vi har alla rätt till utbildning, rätt till ett liv fritt från våld, rätt till att bestämma över ens egen framtid. Att arbeta för jämställdhet är därför en viktig del av att främja fred och säkerhet både nationellt och globalt.
Under 2021 så intervjuades de unga kvinnliga deltagarna i Mentora om sina liv, reflektioner, drömmar och hur de vill förändra sina samhällen.Drömmarna består av utdrag från dessa intervjuer.
Mentora är en ideell svensk organisation som arbetar för personlig och professionell utveckling för unga kvinnor i Guatemala. Varje år delar föreningen ut ekonomiskt stöd och mentorskap till ett litet antal unga kvinnor som vill fortsätta studera. Målet är att finnas där under samtliga år då individen studerar.
Mentora arbetar aktivt med att ifrågasätta den koloniala blicken inom biståndsarbete och strävar efter ett genomtänkt, jämlikt visuellt och språkligt uttryck.
Lyssna via SoundCloud
IDÉ & PRODUKTION Shari Sabel Strandmark
SVENSKA RÖSTER Rosanna Santacruz Lindmarker, Hibak Thahir och Agnes Sabel
LJUDDESIGN & REDIGERING Nik Mård
OMSLAGSFOTO Cristina Chiquín
Läs mer om Mentora på www.mentora.eu och följ oss på Insta på mentora_guatemala
NOTERA: Berättelserna innehåller scener med mäns våld mot kvinnor, våld i hemmet, kidnappningar och homofobi.
Ladda ner appen på AppStore eller GooglePlay.
Av: Centralasiengrupperna
Av: FN:s utvecklingsprogram
Arrangör: MR-dagarna, på MR-dagarna 2022
Seminariet är textat
Kvinnors deltagande i Jemens fredsprocesser: Sedan 2014 har det pågått ett krig i Jemen, det värsta i modern tid. I och med kriget har kvinnors situation i landet förvärrats. Hur arbetar kvinnoorganisationer i Yemen för att kvinnor ska få större inflytande i fredsprocessen? Vilka risker och utmaningar finns?
Arrangör: Operation 1325, på MR-dagarna 2022
Av: Stockholms Stad, Stockholmskällan
Samtal om reklam (s45-50): Genom att titta på olika reklambilder får eleverna identifiera köns- och familjeidealet i svensk reklam nu och då. Vad visar det för ideal? Har det skett någon förändring? Vad blir konsekvenserna av det idealet?
Heteroprivilegier (s62-63): Identifiera de privilegier som heterosexuella par har i vårt samhälle. Har alla heterosexuella par samma privilegier eller påverkar faktorer som hudfärg, funktionalitet och ålder?
Ett steg fram (s90-95): De möjligheter man får i livet beror på ens hudfärg, kön och sexualitet, klass och vilken funktionsförmåga man har. Övningen kommer visa de orättvisor kring för- och nackdelar som personer och grupper kan få av att följa respektive bryta mot normer.
Av: Forum för levande historia, RFSL Ungdom
Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, IKFF: arbetar för att förebygga konflikter genom att arbeta för mänsklig säkerhet, nedrustning och kvinnors meningsfulla deltagande. Här hittar du mer information om feministisk säkerhetspolitik.
MÄN: arbetar för jämställdhet och mot mäns våld genom att mobilisera män mot våld, stötta killar på nätet och jobbar med breda våldsförebyggande program i skolor, kommuner och på arbetsplatser. Läs mer om MÄN här.
Nationellt centrum för kvinnofrid, Uppsala universitet: arbetar för att höja kunskapen nationellt om mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Här hittar du samlad kunskap för kvinnofrid.
Operation 1325: arbetar för att ge makt och inflytande åt kvinnor i fredsprocesser och i konfliktlösning. Läs mer här.
Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU: arbetar genom kunskap, engagemang och påverkan för en värld där alla människor är fria att bestämma över och njuta av sin kropp och sin sexualitet. Läs mer om de frågor de jobbar med här.
Svalorna Indien Bangladesh: bekämpar fattigdom, diskriminering och dess orsaker i Indien och Bangladesh. Läs om kvinnors berättelser här.
Svalorna Latinamerika: verkar för att kvinnor i Latinamerika ska få ökat inflytande i samhället och förbättrade livsvillkor. Kolla in artikelserien om mäns våld mot kvinnor i Guatemala här.