Diskrimineringsombudsmannen är en av MR-dagarnas samarbetspartners. I år medverkar de i arrangemanget med ett seminarium och en monter. Vi har intervjuat Lars Arrhenius, diskrimineringsombudsman för att få veta mer om årets deltagande.
Hallå där, Lars Arrhenius! Vad kommer ni prata om?
Ingen ska bli utsatt för diskriminering – det är en mänsklig rättighet. Att människor trots detta diskrimineras i dag är ett allvarligt och utbrett problem i vårt samhälle.
Skolan är tyvärr inget undantag. Varje elev behöver därför känna till sina rättigheter, och skolan måste följa diskrimineringslagen. Den som blir utsatt kan göra en anmälan till oss. Det är därför DO finns – för att människor som diskriminerats ska kunna få upprättelse.
Hur ser du på diskriminering i skolan?
Det är förstås mycket allvarligt att elever utsätts för diskriminering i skolan. Skolan är elevernas arbetsplats, och utbildningen ska leda till både kunskap och gemensamma värden. Mänskliga rättigheter ska respekteras.
När elever diskrimineras i sin skolvardag får det stora konsekvenser – både för den unga människa som utsätts, och också för samhället i stort.
Ett särskilt fokus för DO:s arbete är rasism och diskriminering i skolan – varför?
Rasism och diskriminering i skolan är ett stort problem, och det måste bli en ändring! Anmälningar till DO om diskriminering som har samband med etnisk tillhörighet i skolan fortsätter att öka. Våra dialoger med organisationer i det civila samhället ger också en tydlig bild av hur elever i skolan utsätts för diskriminering som har samband med etnisk tillhörighet eller religion. Vi kan även se att en betydande andel av de som utsätts är afrosvenska elever. Vårt seminarium ”En skola fri från rasism och diskriminering?” sätter ljuset på just afrosvenska elevers situation i skolan.
Vad hoppas ni att er medverkan ska leda till?
Vi hoppas att fler ska känna till att diskriminering är förbjudet i skolan och vart elever kan vända sig om de blir utsatta.
Det är också viktigt att påminna om skolornas ansvar. De måste leva upp till diskrimineringslagen. Och då måste de också ha kunskap om diskriminering. Det hoppas vi att kunna bidra till i vårt seminarium.
Vad ser du själv fram emot?
Dialog med civilsamhället är centralt i vårt arbete. MR-dagarna är en unik mötesplats som erbjuder stora möjligheter till detta. Jag hoppas på många givande möten och samtal, bland annat i vår monter. När vi delar tankar och erfarenheter med varandra föds ofta något nytt.
Skolan har alltid påverkat möjligheterna för både enskilda människors och samhällens utveckling. I en tid av stora förändringar och nya utmaningar är skolans roll kanske viktigare än någonsin. Skolan ska vara fri från diskriminering.
Välkommen på vårt seminarium och till vår monter – vi ses!
En skola fri från rasism och diskriminering? Torsdag 14 november kl. 14.00-15.00, Scen 5.