Sedan urminnes tider har människor använt berättelser för att förmedla känslor, utveckla empati och dela visdom. Berättandet är en civiliserande kraft som stärker oss som individer och samhällen. Under MR-dagarna i Skellefteå bjöd Lillemor Skogheden och Robert Herrala från Nordiskt Berättarcentrum (NBC), en del av Västerbottensteatern, in till en work shop där deltagarna fick utforska berättandets kraft och funktioner.
I seminariet påminde de båda föreläsarna om att vi är ”berättande människor” och att berättelser inte bara definierar oss själva, utan kan bli verktyg för föreningar, företag och kommuner.
Workshopen inleddes med Lillemors visdomsberättelse om en stad som lät sin rädsla bygga murar, bara för att inse att mod och nyfikenhet, som hos en liten flicka, är det som kan övervinna rädslan. Robert delade Nordiskt Berättarcentrums historia och vikten av dokumentärt berättande och livsberättelser som själavård och en byggsten för demokrati.
Deltagarna fick själva prova på olika övningar, som att skapa berättelser med hjälp av den klassiska strukturen: Det var en gång… och Men en dag…. I en annan övning uppmanades vi att använda ett föremål ur en påse som inspiration för en visualiserande berättelse. För vissa blev de imaginära världarna så levande att de nästan kändes verkliga.
Lillemor betonade att berättande stimulerar vår nyfikenhet och kreativitet – det mänskliga behovet av att förstå och dela. Genom berättelser skapas sammanhang, empati och gemenskap. Berättandet, inte minst genom dokumentära livshistorier, stödjer den hållbara människan – den som växer genom reflektion, förståelse och möten med andra.
Text: Ottiliana Rolandsson