På Sara Kulturhus största scen hölls ett intresseväckande seminarium som berörde en fråga många i norra Sverige ställer sig: ”Grön omställning – för vem?”. Med utgångspunkt i sin nya bok Norrsken – Drömmen om den gröna industrin lyfte journalisten och författaren Arne Müller fram de dolda sidorna av klimatomställningen.
I Norr- och Västerbotten planeras investeringar på 1 400 miljarder kronor i nya industrier, som på kort tid kommer att kräva en arbetsstyrka på 100 000 personer. Müller varnade för att detta innebär stora utmaningar för infrastrukturen.
– Kommunerna tvingas ta stora kostnadsrisker genom att bygga ut vägar, skolor och annan infrastruktur. Men bostäder kommer de omöjligen att hinna bygga i tid, säger han.
Ett exempel han lyfte fram var situationen i Skellefteå, där hundratals arbetare vid Northvolt-fabriken tvingades bo i de numera avvecklade barackerna när fabriken hamnade i ekonomisk kris.
– Sverige saknar ett system som säkerställer att vinsterna från industriella projekt stannar i de regioner där de utvinns. Glesbygden får ingen röst i omställningen, vilket skapar en allt djupare klyfta mellan stad och land.
Lösningar från grannländerna
Enligt Müller skulle en lösning kunna vara att införa en fastighetsskatt där intäkterna från produktionen går direkt till kommunen där industrin är belägen.
– Så gör man i Finland och Norge, säger han.
Att detta inte redan införts beror, enligt Müller, på ett historiskt politiskt motstånd.
– Man hänvisar till att skatteutjämningssystemet mellan kommunerna ska täcka behoven.
Samernas renskötsel drabbas värst
Vindkraftparker, elledningar och gruvor tar alltmer mark i anspråk, vilket drabbar samernas renskötsel, bland annat genom förlorade betesmarker och blockerade flyttleder.
– Med dagens utveckling ser jag att konflikterna mellan Sveriges samer och politiken kommer att bli fler och skarpare, säger Müller.
Han betonade också att de som bor i dessa resursrika områden sällan får möjlighet att påverka de stora projekten.
– Det är ett demokratiskt problem. Människor vill kunna påverka vilken typ av grön omställning som genomförs, men deras röster hörs inte, avslutade han.
Text och bild: Daniel Díaz