Vilken omställning krävs för att Afrika som kontinent ska bli självförsörjande och vilka hot står det svenska civilsamhället inför? Vi har intervjuat Louise Lindfors, generalsekreterare på Afrikagrupperna, för att ta reda på hur de och deras partnerorganisationer i södra Afrika påverkas i omställningens tid.
Ni samarbetar med flera organisationer i södra Afrika, vilka typer av omställningar sker i dessa områden just nu?
Det som påverkar människor allra mest är dels energifrågan och ojämlikheten som ökar. Recession, inflation, att demokratin backar och att människors tilltro till de styrande politikerna minskar gör att både de som lever i fattigdom samt stora delar av den tidigare växande medelklassen stora delar av den tidigare växande medelklassen fått betydligt svårare livsvillkor efter pandemin. Våldet och misstron ökar då vilket slår extra hårt mot kvinnor, barn och människor i migration.
Den statliga finansieringen till civilsamhällesorganisationer har minskat med hundratals miljoner sedan 2023, varför tror ni denna nedprioritering har skett?
Tyvärr finns ett politiskt mönster idag där protektionism ställs som en motsats till solidaritet och som resulterar i att regeringar drar in bistånd eller kopplar internationellt bistånd till villkor om handel eller migration som ska gynna givarlandet. Det är en otroligt ogenomtänkt förändring som ytterligare bidrar till instabila demokratier, både i globala syd som här i Sverige. Det är inte i linje med vad vi som land och som befolkning säger att vi vill!
Alla mätningar visar att det finns ett starkt engagemang och förtroende för icke statliga organisationer som i decennier varit en kraft för mänskliga rättigheter och demokrati. Jag tror verkligen att människor skulle bli upprörda om alla förändringar inom biståndspolitiken blev mer kända. Men det är väldigt svårt att förklara vad som händer och förstå alla risker och hot mot civilsamhället just nu.
En av Afrikagruppernas kärnfrågor är naturresurser, hur påverkar klimatomställningen våra naturresurser och lokalbefolkningars tillgång till dem?
En rättvis klimatomställning är särskilt svår att få till i södra Afrika, där merparten av alla naturresurser köps upp av rika länder och därmed inte kommer befolkningen till del. En klimatanpassning av livsmedelsproduktionen och jordbruket skulle också behöva prioriteras, det som kallas matsuveränitet. Istället ser vi kommersiella krafter som industrialiserar jordbruket och tvingar småskaliga bönder att köpa dyra GMO fröer, bekämpningsmedel och maskiner. Om matsuveränitet och självbestämmande av fördelning av naturresurser, mineraler och energi stod på agendan skulle Afrika som kontinent kunna vara helt självförsörjande. Såväl fattigdom som svält skulle minska eller upphöra. Men det är tyvärr långt kvar till en sådan verklighet.
På vilket sätt är MR-dagarna ett viktigt forum för er att medverka på?
Alla civilsamhällesorganisationer behöver verkligen nå ut med sin kunskap, expertis och sitt engagemang till medborgare i hela Sverige, så MR Dagarna är verkligen en unik plattform där även regioner, kommuner, skolelever och intresserad allmänhet kan lära sig mer och kanske hitta vägen in i ett engagemang! Att mobilisera, få nya perspektiv och förstå mer av världen är det bästa sättet att bidra till en bättre värld!
Afrikagrupperna är en av MR-dagarnas huvudarrangörer och kommer att anordna flertal seminarier under forumet i Skellefteå. Tills dess kan ni läsa mer om dem här!